Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

XII TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU „GOVORI DA TE VIDIM KO SI“

01.06.2022.godine Besedništvo

Dvanaesto takmičenje u besedništvu, pod nazivom „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat), održano je u utorak, 31. maja 2022. godine, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. I ove godine publika je imala priliku da čuje besede studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo osam studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, koji su se takmičili sa autorskim besedama na zadatu temu: "Pošteno (časno) živeti, drugome ne štetiti, svakome svoje dati" (Ulpijan), a takmičili su se: Milica Kalamanda, studentkinja III godine, Jelena Zlatar, studentkinja III godine, Aron Mihok, student I godine u VŠJ Subotica, Jovana Jokić, studentkinja I godine, Marija Vuković, studentkinja I godine u VŠJ Subotica, Danilo Lučić, student III godine, Anastasija Rsovac, studentkinja I godine u VŠJ Beograd i Nevena Stanković, studentkinja IV godine.

Nakon što su takmičari izveli svoje besede, žiri u kome je bilo pet članova: prof. dr Marijana Carić, Predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu – predsednik žirija; Saša Joksimović, glumac; prof. dr Mirko Kulić, Dekan na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu; prof. dr Predrag Mirković, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i prof. dr Marijana Mladenov, prodekan za međunarodnu saradnju na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, odlučio je da je svoju besedu najbolje izveo Student Danilo Lučić - student treće godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.

Manifestaciju je uveličao nastup pijaniste, kompozitora i aranžera Aleksandra Dujina Duje, kao i autorska beseda na slobodnu temu koju je izvela Simona Živanović, maturantkinja škole za dizajn "Bogdan Šuput" iz Novog Sada.

Prema rečima dekana, profesora Mirka Kulića, za pravnike je važno da imaju govorničke sposobnosti, zato je još u antičko doba među različitim oblicima besedništva izdvojeno i sudsko. „Naš fakultet kao vodeći pravni fakultet u Srbiji, organizovanjem takmičenja u besedništvu već dvanaest godina pokazuje da neguje lepu reč, i da kod svojih studenata razvija govorničke sposobnosti. Ovogodišnje takmičenje posvećeno je mudroj misli koju je izrekao Ulpijan, jedan od poslednjih velikih rimskih pravnika klasičnog doba. "Časno živeti, drugome ne štetiti, svakome svoje dati". Primenjujući propise pravnici dele pravdu, s tim u vezi pred njima je obaveza da sačuvaju svoju čast, omoguće svakom da ostvari svoje pravo i da pritom ne naškode drugom“ – objasnio je dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Citirajući pisca Čehova, rekao je da se čast ne može oduzeti, već se može samo izgubiti, ali je i dodao da se čast ne može ni kupiti, već samo zaslužiti.  „Svim sadašnjim i budućim pravnicima putokaz treba da bude misao koju je izrekao Ulpijan, a koja nas je večeras i okupila. Treba da živimo pošteno i da radimo pošteno i da nikome ne pričinjavamo štetu, i da svakome omogućimo da ostvari pravo koje mu po zakonu pripada. Dragi besednici želim da svojim besedama osvojite sve nas“ – poručio je profesor Kulić.

A žiri je svojom besedom osvojio Danilo Lučić, student treće godine Pravnog fakultet za privredu i pravosuđe.

Predsednik žirija, prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, istakla je da je pobednik imao izuzetno ubedljiv nastup te da su i glasovi publike potvrdili odluku žirija.

U ime organizacionog tima, obratio se prof. dr Nenad Stefanović, koji je istakao važnost ne samo kvalitetnog govora za sve pravnike, već i razumevanje zadate teme. „Današnji besednici, njih osmoro, prepoznali su koliki je značaj besedništva za jednog pravnika i prijavili se na takmičenje gde nije toliko važno pobediti, već učestvovati. Ja ne znam kakvi će oni biti pravnici, ali su odlični besednici.“ – istakao je prof. dr Nenad Stefanović i zahvalio se studentima na trudu, strpljenju i istrajnosti: „Zahvaljujući vama tradicija se nastavlja, a zaboravljena čast, dobrota i poštenje večeras ponovo dobijaju na značaju“. Pored navedenog istakao je i da su za organizacioni tim svi takmičari pobednici, jer su u najboljem svetlu pokazali veštinu govorništva koju su razvijali kroz pripreme u trajanju od tri meseca. Organizacioni tim za takmičenje u besedništvu pored prof. dr Nenada Stefanovića, činile su Tamara Krstić, direktor marketinga i PR menadžer Univerziteta Privredna akademija i Marija Sudar, profesor srpskog jezika i književnosti i urednica časopisa „Akademac“ Univerziteta Privredna akademija.

Nakon završetka manifestacije upriličen je koktel za sve zvanice.

logo