Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

OSNOVAN DEBATNI KLUB NA PRAVNOM FAKULTETU ZA PRIVREDU I PRAVOSUĐE UNIVERZITETA PRIVREDNA AKADEMIJA U NOVOM SADU

02.03.2017.godine Novosti

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu počeo je sa radom Debatni klub.

Za rukovodioca Kluba imenovana je asistentkinja Snežana Plavšić. Osnivanje Debatnog kluba na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu predstavlja važan korak u ostvarivanju postavljene misije Fakulteta – rad na unapređenju studijskih programa i pripremi studenata i kroz vannastavne aktivnosti za profesiju kojom su odlučili da se bave. Budući da su zakoni, knjige i drugi izvori isti za sve opet razlikujemo dobre, bolje i najbolje pravnike, među kojima su najvažniji sudije i advokati. Znači veština govorništva, pronalaženja argumenata, sposobnost ubeđivanja i snalaženja u datoj situaciji su odlučujuće. Upravo te veštine se vežbaju i usavršavaju kroz debatu. Stoga je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu omogućio svojim studentima da uče od najboljih. U okviru debatnog kursa tokom letnjeg semestra, jednom nedeljno će radionice na različite teme držati upravo svetski prvaci u debati – Teodora Rešetar i Miloš Marjanović. Polaznici će dobiti sertifikat, a stečena znanja će pokazati na takmičenju koje će biti organizovano u maju ove godine.

Kako bi studentima približili pravila i način debatovanja prvaci svetskog univerzitetskog debatnog prvenstva – Teodora Rešetar, studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu i Miloš Marjanović, student Pravnog fakulteta u Beogradu - podelili su u petak, 24. februara 2017. godine sa studentima Pravnog fakulteta svoja iskustva sa takmičenja u Holandiji, gde su u finalu debatovali sa studentima iz Nemačke, Kine i Indonezije i održali prezentacionu debatu na temu: „Ovaj dom bi prekinuo svako istraživanje koje ima za cilj otkrivanje samosvesne veštačke inteligencije“ protiv tima sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda – Marte Vasić i Aleksandre Mihajlović. Pobednika su izabrali prisutni studenti.
Negovanje debate kao obrazovnog metoda, pored sticanja dodatnih kompetencija studentima pruža mogućnost razvijanja kritičkog razmišljanja i komunikacionih veština (uključujući i javni nastup) i uopšte doprinosi razvoju slobode govora i stvaranju otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

logo